AĞAÇ HASTALIĞI NEDİR?

by 01:20 3 yorum


Dünyanın en nadir hastalıklarından biri olan ağaç hastalığı bir tür deri hastalığıdır. Hastalığın etkeni insanda siğil benzeri yapıların oluşmasına sebep olan human papilloma virüs (HPV) Çok az  görülen hastalıkta, bu siğil benzeri yapılar zamanla tıpkı bir ağaç kökü halini alıyor. El ve ayaklarda oluşan siğiller o kadar büyüyor ki, kişi bir süre sonra bu uzuvlarını kullanamaz hale geliyor. Hastalığın etkeninde genetik yatkınlık olsa da, uzmanlar asıl sebebinin az önce de belirttiğim gibi HPV adı verilen bir tür virüs olduğunda hemfikirler.
Hastalığın dünya çapında duyulmasını sağlayan kişi Endonezya’da yaşayan Dede Koswara adında bir adam. Koswara 15 yaşındayken bir kaza geçiriyor ve dizinde bir yara oluşuyor. Zamanla bu yara bir mantar şeklinde farklı uzuvlarında da oluşmaya başlıyor. Ve tahmin edersiniz ki bir süre sonra kendi yemeğini dahi yiyemez hale geliyor. Koswara’nın vücudundan, yapılan ameliyatla yaklaşık 7 kilo mantar alınmış. Doktorlar hastalığın tamamen geçmesi konusunda bir şey söyleyemiyor. Dünyada sadece 3 kişide görülen bu hastalık bir de Bangladeşli Abul Bajandarisimli birinde bulunmaktadır. Hastalık öldürmüyor fakat günlük yaşamı neredeyse imkansız hale getiriyor.
Nadir görülen durumlardan biri olan Ağaç hastalığı, dünya üzerinde oldukça az görülen bir rahatsızlık türüdür. Bu hastalık ismiyle ifade edildiği gibi el ve ayaklar üzerinde ortaya çıkan siğillerin derinin altından çıkarak ağaç gövdesine benzer bir görünüm göstermesidir. Öte yandan bu hastalar yemek yemede, ihtiyacını gidermede ve hareket etmede büyük sıkıntılar yaşamaktadır.
Ağaç hastalığı belirtileri nelerdir?
Kişi, vücudunda ağaç şeklini ifade edecek tek bir belirtiye dahi rastlaması durumunda hemen doktora gitmelidir. Hastalık, ilerlemeden kontrol altına alınmasında fayda bulunmaktadır.
Ağaç hastalığı nasıl tedavi edilir?
Ağaç hastalığı, A vitamini eksikliği düzenlenerek tedavi edilebileceği belirtilmiştir. Bunun yanında uygulanan bazı ilaç tedavileri hastalığın durdurulmasında fayda sağlamaktadır. Öte yanda bu hastalar uzman doktorun yönlendirmesi dışında hareket etmemelidir.


site

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

3 yorum: