BAŞ AĞRISI NEDİR?

by 01:22 2 yorum



BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Baş ağrısı, başın herhangi bir bölgesindeki ağrıdır. Başın herhangi bir yerinde, başın her iki tarafında ya da sadece bir yerde baş ağrısı oluşabilir. Baş ağrısı, keskin bir acı, zonklama hissi veya sıkıcı bir ağrı olarak görünebilir. Baş ağrısı yavaş yavaş veya aniden gelişebilir ve bir saatten birkaç güne kadar sürebilir.
Bir baş ağrısı stres veya duygusal sıkıntı belirtisi olabilir veya migren veya yüksek tansiyon, anksiyete veya depresyon gibi tıbbi bir bozukluktan kaynaklanabilir. Baş ağrısı diğer başka problemlere de yol açabilir. Kronik migren baş ağrıları olan kişilerin, düzenli olarak işe veya okula gitmesi çok zor olabilir.
Baş ağrılarını tanımlamanın farklı yolları vardır.
Uluslararası Baş Ağrısı Derneği (IHS) baş ağrılarını, başka bir durumdan kaynaklanmadıklarında birincil olarak, ya da başka bir nedenin söz konusu olduğu durumlarda ikincil olarak sınıflandırır

Baş ağrısıyla birlikte bu belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurun

  • Baş ağrınız aniden ortaya çıkıyorsa
  • Zamanla şiddeti artıyorsa
  • Çift görmenize neden oluyor, halsizliğinizi artırıyor veya duyu kaybına neden oluyorsa
  • 50 yaşından sonra ortaya çıkmışsa
  • Başınıza aldığınız bir darbe veya kaza sonrası ortaya çıkmışsa
  • Boynunuzda sertlik veya ateş şeklinde kendini gösteriyorsa
  • Alışmadığınız bir durum yaratıyorsa
  • Şu ana kadar başınızın hiç böyle ağrımadığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanız önerilir.



Baş ağrısı tiplerine göre ağrı nedenleri?


Baş ağrısına yol açan yapılar, beyni besleyen büyük atardamar ve toplardamarlar, beyin zarları, dişler, gözler, burun, kulaklar, sinüsler, ense ve sırt kaslarıdır. Tüm ağrı duyusunun oluştuğu ve yorumlandığı yapı olan beyin ise ağrısız bir organdır. Baş ağrısı belirtilerini tiplere göre ayırmanın nedeni tipini belirleyebilmek ve uygun tedaviyi uygulamanızdır.
Gerilim baş ağrıları kafanızın etrafında sürekli ve basınç yapan bir ağrıya (gerginlik) neden olur. Gözlerinizin arkasında basınç ve boyun kaslarınızda gerginlik hissedebilirsiniz. Baş ağrısı bulantı, kusma veya ışık ya da sese karşı aşırı duyarlılıkla ilişkilendirilmez. Gerilim tipi baş ağrıları gün içinde ortaya çıkar ve birkaç saat ya da daha uzun sürebilir.

Baş ağrısı tanısı

Eğer ara sıra baş ağrılarınız oluyorsa, doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekmez. Genelde bu ağrıların nedenini anlayabilir ve nasıl geçireceğinizi de bilirsiniz. Ancak, çok daha sık ve şidetli baş ağrılarınız oluyorsa, hekime başvurmanız gerekir. Bulanık görme, bulantı, kusma, konfüzyon veya uykusuzluk gibi belirtiler yaşıyorsanız veya aniden saplanan şiddetli baş ağrılarınız oluyorsa doktorunuza durumu bildirin. Bunun altında yatan bir sorun olup olmadığını görmek için bazı tahliller yaptırmanız gerekebilir.
Bir baş ağrısı günlüğü tutmak da olası nedenlerin belirlenmesinde size yardımcı olabilir. Her başınız ağrıdığında ağrının ne kadar şiddetli olduğunu, ağrının nerede olduğunu, yaşadığınız diğer belirtileri ve o sırada ne yapmakta olduğunuzu not edin.
Baş ağrılı hastalarda hem sistemik muayenenin bir parçası olması, hem de kullanılacak ilaçların yan etkilerinin takip edilebilmesi açısından her hastaya bir kez rutin biyokimyasal ve hematolojik inceleme yapılmaktadır.  Menenjit, beyin kanaması, yüksek veya düşük BOS basınç sendromu tanısı şüphesi olan hastalara lomber ponksiyon yapılmaktadır. Yeni başlangıçlı, atipik özelliği olan, nörolojik muayenesi normal olmayan hastalarda kranial MR çekilebilmektedir.

Baş ağrısı nedenleri ve tetikleyen faktörler

Gerilim baş ağrıları kafanızın etrafında sürekli ve basınç yapan bir ağrıya (gerginlik) neden olur. Gözlerinizin arkasında basınç ve boyun kaslarınızda gerginlik hissedebilirsiniz. Baş ağrısı bulantı, kusma veya ışık ya da sese karşı aşırı duyarlılıkla ilişkilendirilmez. Gerilim tipi baş ağrıları gün içinde ortaya çıkar ve birkaç saat ya da daha uzun sürebilir.

Tiplerine göre baş ağrısı ve tedavisi

2 ana baş ağrısı tipi olsa da değişik tipte baş ağrısı sınıflandırmaları da vardır. Aşağıda sayılan 6 tip baş ağrısını bilmeniz doğru tedaviye ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Bu ağrı tiplerinin en çok bilinenleri şunlardır:
  • Gerilim tipi baş ağrısı
  • Migren
  • Horton baş ağrısı
  • İlaçlardan kaynaklanan baş ağrısı
  • Olağan baş ağrısı
  • Tehlikeli baş ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı

Çok sık görülen bir rahatsızlıktır. İnsanların yaklaşık %80-90 kadarı, bunu yaşamışlardır. Gençlerle çocuklarda da görülür. Günlük baş ağrıları, özellikle kız öğrencilerde olmak üzere, maalesef her dört öğrenciden birinde görülmektedir. Hafif ve tazyikli olan gerilim tipi baş ağrısı, ağır ağır yerleşir, kademeli olarak artar ve yine ağır ağır kaybolur. Başın etrafında çember tarzında gergin bir şerit ya da çok dar bir kasket gibi hissedilir. Basınç alın, şakaklar ve boyunda hissedilir. Saç dipleriyle çenede hassas noktalar oluşabilir. Boyun kasları gerili ve ağrıyor olabilir. Ağrılar, 30 dakikadan yedi güne kadar sürebilir.

Gerilim tipi baş ağrısı nednenleri?

Baş çevresinde, yüzde, çenelerde ve boyundaki kasların uzun süre gergin olması başında ağrıya sebebiyet verir. Muhtemelen, gergin olduğunun farkında bile değilsindir! Sıkça gerilim tipi baş ağrılarınız varsa, doktorunuza başvurunuz.


site

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

2 yorum: