KIZAMIK NEDİR?

by 01:12 1 yorum
KIZAMIK NEDİR?
Kızamık, solunum sisteminin viral bir enfeksiyondur. Kızamık, enfekte olmuş mukus ve tükürük ile temas yoluyla yayılabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte bir kişi, öksürdüğü veya hapşırdığı sırada enfeksiyonu havaya bırakabilir. Ayrıca rubeola veya morbilli olarak da bilinen kızamık, endemik bir hastalıktır.
Kızamık virüsü birkaç saat boyunca yüzeylerde yaşayabilir. Enfekte partiküller havaya girdikçe ve yüzeylere yerleştikçe, yakın çevredeki herkes enfekte olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamık aşısı olmayan 2.6 milyon insanın her yıl kızamıktan öldüğünü tahmin ediyor.
Kızamığınız olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir doktora başvurun. Kızamık aşısı olmadıysanız ve enfekte olmuş bir kişiyle temasa geçtiyseniz, enfeksiyondan korunmak için 72 saat içinde kızamık aşısı olmak için sağlık kuruluşuna başvurun.
KIZAMIK NEDENLERİ
Kızamık, rubeola virüsünün neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Virüs, enfekte olmuş bir çocuğun veya yetişkinin burnunun ve boğazının mukusunda yaşar. Hastalık döküntüden 4 gün önce bulaşıcıdır ve yaklaşık 4 ila 5 gün sonra da bulaşıcı olmaya devam eder.
Enfeksiyon aşağıdaki yollarla ortaya çıkabilir:
– Enfekte birisiyle fiziksel temas
– Öksüren veya hapşıran, enfekte olan kişilerin yakınında olmak
– Mukus damlacıklarına (virüs 2 saat boyunca aktif kalır) enfekte olmuş bir yüzeye dokunup parmakları ağza götürmek veya burun veya gözleri ovuşturmak
KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamık belirtileri genellikle virüse maruz kalma 14 gün içinde ortaya çıkar. Semptomlar şunları içerir:
– Kuru öksürük
– Ateş
– Kızarmış gözler
– Işık hassasiyeti
– Kas ağrıları
– Burun akıntısı
– Boğaz ağrısı
– İştahsızlık
– Baş ağrısı
– Ağız içinde beyaz lekeler (aft)
Yaygın bir deri döküntüsü kızamığın klasik bir belirtisidir. Bu kızarıklık yedi güne kadar sürebilir ve genellikle virüse ilk üç ila beş gün içinde ortaya çıkar. Kırmızı, kaşıntılı şişlik gibi görünen kızamık döküntüleri genellikle yüzde gelişir ve yavaş yavaş vücudun diğer bölgelerine yayılır.

KIZAMIKTAN KORUNMA YOLLARI
Kızamıktan korunmanın en garanti ve tek yolu aşı yaptırmaktır. Çok uzun yıllardan beri uygulanan aşı sayesinde, her yıl 1 milyona yakın çocuğun kızamığa yakalanmadığı biliniyor. Kızamık aşısı %100'e yakın koruyucu olmak üzere ömür boyu etkilidir. Yani bir kez aşı olmuş veya bir kez bu hastalığı geçirerek antikor oluşturmuş kişiler, bir daha kızamığa yakalanmaz. Yakalansa bile vücut hastalık virüsünü tanıyacağı için sorun olmayacaktır.
KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR
Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak (KKK) üçlü aşı şeklinde uygulanır. Halk arasında kızamık karması olarak da bilinir ve her üç hastalık için aynı anda koruyuculuk sağlar. Kızamık aşısının ilk dozu 12 – 15 aylıkken, ikinci dozu 4-6 yaşında uygulanmaktadır. İlk dozda genel olarak önerilen bebeğin 12. ayını doldurmasıyla yaptırılmasıdır. Ancak herhangi bir sebeple geç kalındıysa en geç 15. aya kadar aşının muhakkak yaptırılması gerekir.
Koruyuculuk oranı %95 – 99 olduğundan, aşı yaptıran birisi de kızamık hastalığı geçirebilir. Diğer tüm aşılarda olduğu gibi bunun da bazı yan etkileri olabilir. Hafif ağrı, ateş ve döküntü gibi yan etkileri olan kızamık aşısı bundan başka ve ağır durumlara yol açarsa hemen doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Kızamık aşısının hamile kadınlara uygulanması tehlikeli ve kesinlikle yasaktır.
KIZAMIK TEDAVİSİ
Kızamık için özel bir tedavi yoktur. Herhangi bir komplikasyon yoksa doktor temel olarak yüksek ateşi düşürmeye, boğaz ağrısını giderip öksürüğü kesmeye yönelik ilaçlar vermektedir. Eğer kızamık, konjonktivit hastalığına sebep olduysa, gözleri temizlemeye yönelik tedavi de uygulanabilir. Doktor tarafından verilen ilaçlara ek olarak şunları yapmaya özen göstermelisiniz;
– Hasta bol bol dinlenmelidir.
– Bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalarla beslenmelidir.
– Temizliğe çok özen gösterilmelidir.
– Bol sıvı tüketilmelidir. Su ve taze sıkılmış meyve suları önerilir.
– A vitamini takviyesi yapılmalıdır.
– Hastanın yattığı yer güneş almalı ve hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
– Oda sıcaklığı ortalama 20 derece olmalıdır.
Kızamık nasıl bulaşır?
KIZAMIK NASIL BULAŞIR
Kızamık hastalığı genel olarak, hastalık bulaşmış olan birisinin öksürmesi sonucu havaya karışan kızamık virüsünün nefes yoluyla vücuda girmesi ile bulaşır. Kızamık, insan hastalıkları arasında en kolay yayılan hastalıklardan biridir. Kızamık olan bir kimse ile aynı odada bulunmak hastalığın bulaşması için yeterli olabilir. Kızamık hastalığı olanlar genel olarak belirtilerin görülmesinden hemen önce başlayarak, makülopapüler lekelerin görülmesinden dört gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırabilirler. Kızamık virüsüne maruz kalma ile hastalanma arasındaki süre genel olarak 10 gündür. Makülopapüler döküntü genellikle virüse maruz kaldıktan 14 gün sonra görülür. Kızamık, döküntü çıkmadan 7 gün önceden bulaştırıcılık başlar ve döküntü çıktıktan 5-7 gün sonrasına kadar devam eder. Kızamığa yakalanan kimselere normal olarak dinlenmeleri, bol sıvı içmeleri önerilebilir. Hastalığın özel bir tedavisi mevcut değildir. Bir kimsenin kızamık hastalığını bulaştırabileceği dönemlerde hastalığı başkalarına bulaştırma riskini azaltmak için evden çıkmamaları faydalı olur.

site

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

1 yorum: