by
01:38
0
yorum
ÇFARË ËSHTË FËMIJË?
ÇOCUK FELCİ NEDİR
ÇOCUKLAR NƏDİR?
hasta mısınız
hastaysangel
WHAT IS CHILDREN?
ما هو الأطفال؟
ပိုလီယိုဘယျအရာ
Çocuk felci nedir? Çocuk felci
hastalığının nedenleri,belirtileri ve tedavisi…
Merkezi sinir sistemini etkileyerek felce ve ölüme neden olabilen oldukça bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalık olan çocuk felci ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz...
Genel olarak dünyada yüzde 99 oranında azalmış bir hastalık olan çocuk felci, çoğu kişide belirti göstermeyen ve çoğunlukla 3 ila 5 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Peki çocuk felci nedir? Çocuk felcinin nedenleri, belirtileri, korunma yolları ve tedavisi hakkında tüm detaylar haberimizde…
ÇOCUK FELCİ (POLİOMYELİT) NEDİR?
Sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığa poliovirüs neden olur. Virüs insandan insana bulaşır ve enfekte olmuş bir kişinin beyin ve omuriliğini istila ederek felce neden olabilir (vücudun bazı kısımlarını hareket ettiremez).
ÇOCUK FELCİ NASIL BULAŞIR?
Poliovirüs sadece insanlara bulaşır. Çok bulaşıcıdır ve kişiden kişiye iletişim yoluyla yayılır. Virüs, enfekte bir kişinin boğazında ve bağırsaklarında yaşar. Ağız yoluyla vücuda girer ve enfekte olmuş bir kişinin dışkısı (kaka) ile temas yoluyla yayılır ve daha az yaygın olsa da, hapşırma veya öksürükten damlacıklar yoluyla da bulaşabilir. Elinize dışkı bulaşmışsa ve ağzınıza dokunursanız poliovirüs bulaşabilir. Ayrıca, dışkı ile kontamine olmuş oyuncaklar ağıza sürülürse enfekte olabilirsiniz.
Virüslü bir kişi virüsü başkalarına derhal ya da semptomlar görüldükten yaklaşık 1 ila 2 hafta öncesinde yayabilir. Virüs bulaşmış bir kişinin dışkısında uzun haftalarca yaşayabilir. Semptomları olmayan kişiler virüsü başkalarına da geçirebilir ve onları da hasta edebilirler.
ÇOCUK FELCİNDE BELİRTİLER
Poliovirüsle enfekte olan çoğu insan (yaklaşık 100 kişiden 72’si) herhangi bir belirtiye sahip değildir. Poliovirüs enfeksiyonu olan 4 kişiden yaklaşık 1’inde grip benzeri belirtiler gösterir. Bunlar:
– Boğaz ağrısı
– Ateş
– Yorgunluk
– Mide bulantısı
– Baş ağrısı
– Karın ağrısı
– Ateş
– Yorgunluk
– Mide bulantısı
– Baş ağrısı
– Karın ağrısı
Bu belirtiler genellikle 2 ila 5 gün sonra kendi kendine kaybolur. Çoğu hasta tamamen iyileşir. Nadir durumda, enfeksiyonun beyni etkilemesi sonucu kol ve bacaklar da (genellikle bacaklarda) kalıcı kas fonksiyon kaybı veya gövde ve göğüs kaslarında tutulum sonucu solunum fonksiyon kaybından dolayı ölüm oluşabilir. 200 de bir vakada genellikle bacaklarda geri dönüşü olmayan felce neden olabilir. Bunlar arasında felç, solunum kaslarını tutması halinde % 5-10 oranında ölüme neden olabilir.
Tamamen iyileşmiş görünen çocuklar bile 15 ila 40 yıl sonra yeni kas ağrısı, güçsüzlük veya yetişkin olarak felç geliştirebilirler. Buna polio sonrası sendrom denir.
Çocuk felci (Poliomyelitis) paralitik hastalık olarak tanımlanmıştır. Yani sadece paralitik enfeksiyonu olan kişilerin hastalığa sahip olduğu düşünülür.
0 yorum:
Yorum Gönder